Producer   L1 TV
Co producer   PPM Limburg
Regisseur   Marijn Poels
     
Lengte   41 min
Genre   Documentaire
    Maatschappij
 

Ruim vijftig jaar geleden kwamen de eerste arbeidsmigranten uit Marokko naar Nederland om het tekort op de arbeidsmarkt aan te vullen. Hun vrouwen kwamen later en kregen kinderen die opgroeiden met de Nederlandse cultuur. Teruggaan naar Marokko werd voor de gastarbeiders een sociaal dilemma.

Filmmaker Marijn Poels volgt Lakhdar Maazouzi (83) en Larbi Yahyia (68), die beiden in Nederland terecht kwamen als gastarbeider. Maazouzi reist voor de eerste maal met zijn dochter Hanan terug naar zijn roots in het oosten van Marokko. Zijn dochter maakt kennis met de geboorteplek van haar vader. Alles wat er ooit was is er niet meer of zoals de mijnen, waar hij in Marokko werkte, die nu niet meer zijn dan stalen ruines. Marokko is veranderd. Alleen Maazouzi's herinneringen aan zijn verleden staan nog overeind.
Larbi Yahyia vertelt hoe hij in Amsterdam verzeild raakte. Van de vrome moslim cultuur kwam hij plotsklaps in een wereld van hasj, bier, varkensvlees en de dames van plezier. Hij wilde weg en ruilde de grote stad in voor een leven op het platteland in Noord-Limburg. Na drie jaar gewerkt te hebben als spuiter in een fabriek maakte hij uiteindelijk zijn droom waar. Hij begon zijn eigen cafetaria in het Limburgse dorp Panningen "Frituur Mekness", vernoemd naar zijn geboortedorp.

 
VIDEOSTILLS: 1920x1080
 
     
 
BEKIJK PRODUKTIEFOTO'S (JANPATH)
 
TV TRAILER  
   
 
DEEL TRAILER VIA SOCIAL MEDIA
 
   
 
DOWNLOAD B2 POSTER
 

 

 
Pers en Media:
 
Twee levens in een hart won 25 maart tijdens de ROOD dagen de NL Award. De NL-Awards zijn een initiatief van Stichting ROOS en zijn onderscheidingen voor de beste producties van de Nederlandse regionale omroepen. De jury over Twee levens in een hart: "Een universeel verhaal. Prachtig camerawerk met duidelijke contrasten tussen de verschillende locaties.
Ontroerend ook, door de gekozen hoofdpersonages".
 
Avondgasten | Eindhovens Dagblad | Dagblad De Limburger | NPO Radio 5 | L1 Radio | De Kijkwijzer | NPO DOC | Winnaar NL AWARD
 
         
Kaarten reserveren voor   Contact Filmmaker   Contact producent
         
    Marijn Poels Films   L1 TV
    Monseigneur Aertsstr 19   Postbus 31
    5866BG Swolgen   6200 AA Maastricht
         
  film@marijnpoels.com   info@l1.nl